Wat doet het Rode Kruis?

Dit is waar jij voor in actie komt! 

Het Rode Kruis biedt wereldwijd hulp aan vluchtelingen, zowel tijdens als na hun vlucht. Deze hulp bestaat uit medische hulp, maar ook uit hulp bij de eerste levensbehoeften en noodopvang als iemand nergens terecht kan. 

Hoe dan precies?

  • Onderdak. Door middel van tenten, zeilen of materialen waarmee mensen een dak boven het hoofd kunnen bouwen. Voor €40 kan een gezin met een zeil van 4x6 meter en een set aan gereedschap en benodigdheden een tijdelijk noodonderdak creëren.

  • Voedsel. Door middel van het uitdelen van voedselpakketten, maaltijden en kookgerei zorgt het Rode Kruis dat vluchtelingen maaltijden kunnen bereiden of te eten hebben. Voor € 30 kunnen we een gezin van 5 personen 1 maand lang van voedsel voorzien.

  • Schoon drinkwater. Vervuild drinkwater is vaak de oorzaak van ziektes zoals diarree, waaraan met name kinderen en ouderen kunnen overlijden. Het Rode Kruis zorgt voor schoon drinkwater, bijvoorbeeld door het slaan van putten, het distribueren van jerrycans waarmee het water veilig vervoerd en bewaard kan worden of het uitdelen van waterzuiveringstabletten waarmee vies water gezuiverd kan worden. Voor € 1 kunnen al 20 jerrycans gezuiverd worden met 20 purificatietabletten.  • Gezondheid. We zorgen er ook voor dat mensen zo goed mogelijke toegang hebben tot sanitaire voorzieningen en delen hygiëne kits uit. Voor € 15 kan een gezin van 5 personen worden voorzien van hygiëne artikelen zoals zeep, toiletpapier, tandenborstels, shampoo, tandpasta en luiers.  • Medische hulp. Vluchtelingen die gewond, ziek of zwanger zijn krijgen medische zorg van het Rode Kruis. Dit gebeurt met noodklinieken op locaties waar veel vluchtelingen samen komen (zoals in vluchtelingenkampen en opvangcentra), óf met mobiele medische teams die door het land reizen. Voor € 145 kunnen medicijnen en operatie-materiaal aangeschaft worden om 1 slachtoffer te opereren.

     
  • Contactherstel. Soms raken mensen in alle chaos het contact met familieleden kwijt. Het Rode Kruis helpt door wereldwijd familieleden op te sporen en te zorgen voor contactherstel. Kinderen zonder ouders worden geregistreerd en herenigd met hun ouders waar dit kan. Tot die tijd worden de kinderen ondergebracht op een veilig adres, waar ze toegang hebben tot scholing, voedsel en kleding. Voor € 5 kan iemand via het Rode Kruis weer in contact komen met familie.  • Hulp bij opbouw. Door toegang tot onderwijs en steun met materiaal zorgt het Rode Kruis dat kinderen weer naar school kunnen. Ook volwassenen worden ondersteund door bijvoorbeeld het helpen met toegang tot (werk)vergunningen, het adviseren en helpen bij het opzetten van een bedrijfje (toegang tot lening/microkrediet). Niet alleen in de landen waar mensen naartoe gevlucht zijn, maar óók wanneer mensen weer terug willen keren naar hun thuisland. Voor € 200,- kunnen 50 kinderen weer met een schooluniform naar school.

Dit doen wij en dat doen we over de hele wereld. Zoals bijvoorbeeld in Syrië en Jemen, maar ook in Venezuela en op Aruba, Bonaire en Curaçao. Ook zijn we actief in Jordanië, Bangladesh, Libanon, (Zuid) Soedan, Ethiopië, Oeganda, Ivoorkust, Mali, Zambia en in nog veel meer landen.